Kinderen

Homeopathie juist voor baby’s en kinderen

Speciaal voor kinderen is homeopathie als natuurlijke en effectieve behandelingsmethode heel geschikt omdat kinderen nog een onbeschreven blad zijn en dan natuurlijke geneesmiddelen eenvoudig en snel werken. In de huidige tijd worden kinderen helaas belast met allerlei verstoringen. Om een kind weer te “resetten” kan homeopathie een belangrijke rol spelen.

Bijzonder bij de homeopathische behandeling van een kind is dat je zoekt naar de oorzaak van de verstoring bij dit specifieke persoonlijkheidstype. Daarom vraag je als homeopaat de ouders en het kind vaak het hemd van het lijf. Alle antwoorden op vragen over allerlei lichamelijke, emotionele en persoonsgebonden kenmerken dragen bij aan het begrip van het beeld van het kind. Die geven antwoord op de vraag welk type jouw kind in de basis – de constitutie – is.
Ben jij ook nieuwsgierig naar die zogenaamde homeopathische kindertypen en wat ze inhouden?
Veel homeopathische middelen zijn op basis van de karaktertrekken en kermerkende eigenschappen ingedeeld in types.  Zo heb je de volgende kindertypes zoals beschreven door arts-homeopaat Frans Kusse.

Kindertypes of constitutietypes

1 een gevoelig stillertje

Dit kind is wat meer op zichzelf. Niet omdat het altijd fijn is om alleen te zijn, maar het kind heeft moeite met de hardheid en ruwheid van de wereld om zich heen. Het kind is bang om gekwetst te worden en heeft de neiging om zich daarom een beetje terug te trekken.

2 een lieverdje

Dit is een gemakkelijke en meegaand kind. Zo’n kind waarvan iedereen denkt: doe mij daar maar een stuk of vier van! Toch kan er soms onder doe lieve buitenkant wel een wat turbulent gevoelsleven schuil gaan, dus onderschat het kind niet!

3 de baas

Dit kind is een leider in de dop. Als je er zo eentje thuis hebt, zul je dit snel genoeg herkennen, want je geeft ze een vinger en…………….. precies! Met zo’n kind ontstaat er regelmatig een kleine machtstrijd in huis. Het kind neemt graag het voortouw als het zich ergens thuis voelt.

4 de druktemaker

Pffff…..dit kind heeft zoveel energie of is zo ‘aanwezig’ dat je je als ouder soms afvraagt waar het allemaal vandaan komt! Een druk kind vraagt vaak veel aandacht en als ze die niet krijgen, kunnen ze daar heel heftig op reageren.

5 een kind dat alles nog eng vindt

Dit kind staat nog op de drempel om het echte leven in te gaan. In een beschermde omgeving voelt het zich thuis en veilig. In de ‘grote wereld’ is het toch wel erg eng. Wat kan er allemaal gebeuren?

6 een vriendenmakertje

Dit kind is van nature open en spontaan en stapt zonder reserve op vreemde mensen af en sluit direct met iedereen vriendschappen. Het kind is meelevend van aard en heeft oprechte aandacht voor anderen.

7 het nog niet gelande kind

Dit kind lijkt nog niet helemaal op aarde ‘aanwezig’ te zijn of grote moeite te hebben om een plaats in dit aardse leven te vinden. Het kind vlucht soms in fantasiewereldje en kan heel dromerig zijn en je niet horen.

8 een dwarsligger

Alle kinderen liggen van tijd tot tijd dwars. Natuurlijk want we hebben allemaal wel eens een slecht humeur. Bij dit kind is het wel een hoofdthema. Het is uiteraard een persoonlijkheidje, want je moet wel een eigen wil hebben om ergens tegen te kunnen zijn en het anders te willen.

Verstoringen

Wat is er precies gebeurd waardoor het kind bepaalde symptomen of bepaald gedrag is gaan vertonen? We zoeken samen naar de oorzaak van de verstoring van jouw kind. Daarbij onderzoeken we de levensloop vanaf de zwangerschap, de geboorte en de ontwikkelingsstappen van je kind tot op heden.

Emotionele oorzaken zoals:

 • er is een broertje of zusje geboren,het overlijden van een familielid, bijvoorbeeld opa of oma
 • problemen met een leerkracht op school of je kind is dyslectisch
 • je kind heeft een ziekenhuisopname gehad
 • je kind is ergens extreem ernstig van geschrokken, bijvoorbeeld door een hond gebeten of een enge film gezien, of gepest op school
 • de ouders gaan scheiden of zijn gescheiden

Externe oorzaken zoals:

 • klachten na de bevalling
 • na en ziekte blijft het kind moe en klachten houden, bijvoorbeeld na griep, Pfeiffer, waterpokken
 • klachten na een vaccinatie of medicijngebruik (zie ook Cease)
  hooikoorts of andere allergische klachten
  klachten na een narcose of tandheelkundige behandeling

Welke symptomen of klachten vertoont het kind?

Omdat je steeds naar het kind als geheel kijkt helpt homeopathie bij allerlei soorten klachten. Welke klachten bijvoorbeeld?

 • Fysieke klachten: onder andere wratten, eczeem, hoofdpijn, buikpijn, constipatie, diaree, hardnekkige verkoudheden.
 • Gedrag: Zoals slaapproblemen, bedplassen, angsten, druk zijn, verlegenheid, faalangst, boosheid.
 • Mentaal: concentratieprobleem, dyslexie, dromerig, depressie, leerproblemen, tics, dwangmatigheden.

Staat het probleem van jouw kind hier niet bij of wilt je meer informatie? Bel dan gerust met de praktijk om te overleggen of klassieke homeopathie iets voor je kind kan betekenen: T 071 5173557

Speciaal voor baby’s

Juist pasgeboren baby’s zijn nog zo puur en kwetsbaar dat een zo mild werkende geneesmethode als de homeopathie hen verder kan brengen als dat even nodig is. Darmkrampjes, constipatie, spugen, ontroostbaar huilen, spruw en onrust, zijn allemaal eenvoudig en effectief te behandelen.
Zo zie je vaak dat het homeopathische middel Cuprum de darmkrampjes snel oplost. En daar is een goede reden voor: om de weeën effectief en krachtig te maken “verzamelt” de zwangere vrouw in de laatste maanden van de zwangerschap extra koper (=Cuprum). Hiervan krijgt de baby dan via de placenta een stoot mee. Dat veroorzaakt de krampjes. Koper in homeopathische dosering gegeven helpt de baby daar mee om te gaan!

Veel medicijnen zoals pijnstillers of weeënopwekkers blijven de baby storen na de bevalling. Ze worden dan onrustig, of juist heel slaperig, of krijgen constipatie. Een homeopathisch dosering van de aan de moeder gegeven medicatie lost dit snel op. Ook problemen tijdens borstvoeding zijn vaak heel goed met homeopathie op te lossen!

Neem contact op

Praktijk voor Klassieke Homeopathie Monique Bruggeling

Toorenveltstraat 2
2343 XV Oegstgeest

 

Contact

071 - 517 39 37
m.c.bruggeling@
online.nl

OPENINGSTIJDEN

di, wo, do 10.00-18.00u
Andere tijden in overleg