Homeopathie en wetenschap

“Ik kan  niet zeggen dat homeopathie in alles gelijk heeft. Wat ik nu kan zeggen, is dat de hoge verdunningen juist zijn. Hoge verdunningen van iets zijn niet niets. Het zijn waterstructuren die de originele moleculen nabootsen.”

Nobelprijswinnaar Montagnier


Eind 18e, begin 19e eeuw waren er kritische geluiden te horen over het medisch handelen van die tijd. Een van de grootste critici was de Duitse arts en chemicus,  Samuel Hahnemann (1755 – 1843). Hij ontdekte dat een stof (mineraal, plant of dierlijk product) na inname bepaalde (vergiftigings)verschijnselen teweeg kan brengen. Als een zieke mens kenmerken vertoont die lijken op diezelfde verschijnselen (zoals van bijv. Cinchona-boom), kan toediening van deze stof juist genezing geven. Deze stof werkt dan als prikkel voor een verstoorde vitaliteit van de mens. Hahnemann noemde het ‘Similia Similibus Curentur’: Het gelijke kan het gelijksoortige genezen.

Hahnemann was in zijn tijd een bekend arts die een vooraanstaande plaats innam in de Duitse medische wereld. Hij kreeg ondermeer opdracht om de Duitse farmacopee te herzien; een handboek voor apothekers, waarin precies staat beschreven hoe medicijnen moeten worden bereid.

Bij de vertaling van een Engelse tekst stuitte hij op een verklaring van de werking van kinabast bij malaria. Kinabast, de bast van de kinaboom, werkte volgens de auteur zo goed tegen malaria, omdat deze een bittere stof bevatte. Hahnemann vond deze verklaring onbevredigend en ging zelf op zoek naar een betere verklaring. Hij besloot de werking van de kinabast op zichzelf uit te testen door de stof in te nemen. Hij deed hierbij een opmerkelijke ontdekking: nadat een hij een middel tegen malaria had ingenomen zonder malaria te hebben, kreeg hij enkele uren malariasymptomen. De vraag die Hahnemann zich hierna stelde, was of dit een toevallige eenmalige gebeurtenis was of dat gelijksoortige reacties ook bij andere stoffen zouden optreden. Om op deze vraag een antwoord te vinden, begon Hahnemann allerlei stoffen op zichzelf uit te proberen. Later werd bij deze experimenten een groot aantal proefpersonen ingeschakeld. Telkens wanneer iemand een stof had ingenomen, werd nauwkeurig genoteerd van welke verschijnselen de proefpersoon last kreeg. Daarbij werd niet alleen op de lichamelijke verschijnselen gelet, maar ook op veranderingen op emotioneel en mentaal gebied. Zo werd van een groot aantal stoffen de nauwkeurige uitwerking op gezonde mensen bekend. Na een aantal jaren beschikten Hahnemann en zijn medewerkers over de resultaten van vele tientallen geneesmiddelproeven. Om zijn bevindingen in de praktijk te kunnen toetsen heropende hij zijn praktijk. Hij nam ruimschoots de tijd voor de patiënten om nauwkeurig alle klachten op een rijtje te zetten en vervolgens een zo passend mogelijk geneesmiddel voor te schrijven. Zijn theorie bleek te werken. De symptomen van zijn patiënten verdwenen door middelen die soortgelijke symptomen veroorzaakten bij gezonde proefpersonen. Kort gezegd: het gelijkende werd door het gelijkende genezen. Het woord homeopathie betekent ook letterlijk: ‘gelijkend lijden’. Homeopathie is afgeleid van de Griekse woorden homoios (= gelijkend) en pathos (= lijden).

Wetenschappelijk onderzoek

Er is inmiddels heel veel wetenschappelijk onderzoek over homeopathie.
Lees meer over wetenschappelijk onderzoek naar homeopathie op de volgende websites:

  • http://homeoinst.org van het Homeopathy Research Institute.
    Hierbij treft u een link aan naar meer dan 120 internationele wetenschappelijke studies die over homeopathie zijn gepubliceerd
  • http://drnancymalik.wordpress.com/article/scientific-research-in-homeopathy/
  • Nieuw behandelprotocol voor kinderen met ADHD
  • Bewezen homeopathische behandeling nu ook in Nederland
    Alkmaar, 1 juli 2008 – Nederlandse homeopaten hebben er een behandeloptie bij. Kinderen met ADHD kunnen nu ook in Nederland behandeld worden met het homeopathische behandelprotocol van de Zwitserse kinderarts dr. Heiner Frei. De effectiviteit van Frei’s protocol is in placebogecontroleerd onderzoek wetenschappelijk bewezen*. Dr. Frei heeft inmiddels veel ervaring en succes met het behandelen van kinderen met ADHD. Op 28 juni was hij in Nederland om zijn methodiek ook te delen met Nederlandse homeopaten. Ruim 60 homeopaten waren tijdens de nascholing aanwezig.

Het is voor ADHD-patiënten en behandelaars erg goed dat we in Nederland deze evidence based homeopathische behandeling beschikbaar krijgen. Ouders krijgen er dan een serieuze behandeloptie bij.

Neem contact op

Praktijk voor Klassieke Homeopathie Monique Bruggeling

Toorenveltstraat 2
2343 XV Oegstgeest

 

Contact

071 - 517 39 37
m.c.bruggeling@
online.nl

OPENINGSTIJDEN

di, wo, do 10.00-18.00u
Andere tijden in overleg